A napellenzők hasznos és dekoratív kiegészítői családi házak teraszainak, társasházi lakások erkélyeinek, vagy vendéglátó ipari, szállodaipari létesítmények kerthelyiségeinek. A különböző napellenző típusok igazodnak a megrendelő igényeihez és a beépítési követelményekhez.

napellenző

Általános jellemzők:

Működtetés:

A napellenzőket működtetheti kézi erővel – tekerőkarral, elektromotorral, vagy akár mindkettővel. Az elektromotoros berendezésekhez időjárásfüggő vezérlés is rendelhető.

Textilek:

A napellenzők ponyvájának kiválasztása a legfontosabb a termék esztétikuma szempontjából. A színminták segítségével eldöntheti, hogy nagy vonalakban milyen mintájú, illetve árnyalatú textilt választ majd. A tényleges kiválasztást azonban csak a termék személyes megrendelésekor, a valós textilminták megtekintését követően tegye meg.

Szerkezetszínek:

A szerkezetek az egyes típusoknál megjelölt alapszínekben, vagy felár ellenében a RAL színskála bármely színében rendelhetők.

Exkluzív szerkezeti
megoldások, meghatározott típusoknál:
– esőcsatornás homlokprofil
– dekorcsíkkal ellátott profilok
– tűgörgős, csapágyazott csuklók

Rendelhető extra felszerelések:
– szélérzékelő
– fényérzékelő
– dekorvilágítás
– terasz fűtés, hűtés
– digitálisan nyomtatható ponyva
– ponyvafeliratozás

könyökaros napellenző

Műszaki Információk:

Szerkezet:

A napellenzők szerkezete porszórt felületű AlMgSi öntvényekből és extrudált idomokból, valamint horganyzott acél zártszelvényből és kötőelemekből áll. Az alapanyagokat a megfelelő szilárdság és élettartam szem előtt tartásával határoztuk meg.

Rögzítés:

Az árnyékolókat szarufára, vízszintes, függőleges falfelületre, vagy szabadon álló állványra lehet rögzíteni. A szerelésnél fontos az épületszerkezetnek megfelelő rögzítőanyag megválasztása , az állványos ernyők esetén a megfelelő alapozás.

Időjárás:

Szél-teherbírásuk a mérettől és az elhelyezés módjától függ. Az erős szél a textilfelületbe könnyen belekaphat, és a szél sebességével, valamint a felülettel arányos mértékben terhelheti a szerkezetet, illetve a rögzítési pontokat. A napellenzők kisebb méreteknél, 40-50 km/h-ás szélnek, nagyobb méreteknél 35-40 km/h-ás szélnek képesek ellenállni. Javasoljuk, hogy szélnek kitett helyekre napellenzőinket motoros szélvédelemmel felszerelve rendelje!

A ponyvának feszesen kell állnia, és kifelé minimum 13 fokos lejtést kell adni neki, hogy az esővíz lefolyhasson róla. Hasonlóan fontos télen, hogy ne engedjük a havat felgyűlni a napellenzőn, hiszen annak súlya észrevétlenül túlterhelheti a szerkezetet. Ezért hóesésben soha ne hagyja kiengedve napellenzőjét!

Elektromos kialakítás:

Konkrétumokat mindig a helyszínen tud mondani a kivitelező. Van azonban néhány olyan előírás, melyek általánosan igazak. A legegyszerűbb a rádió vezérlésű rendszerek beüzemelése, mert minden elemét, mint egy általános fogyasztót az elektromos hálózatra kell kötni. A működtetésük ettől kezdve már csak programozás kérdése. A fali kapcsolós rendszerek több elektromos előkészítést igényelnek, ebben kérje szakember segítségét!

Az érzékelők elhelyezése:

Fontos, hogy az érzékelők azt érzékeljék, amit az árnyékoló is, tehát ne legyenek túl messze a napellenzőtől, ugyanakkor legyenek megfelelően szélnek, fénynek, esőnek kitett helyen. Az esetleges elektromos kiállásokat tehát ennek megfelelően kell kialakítani. A motorokat és vezérléseket mindig fázishelyesen, a gyártó előírásainak megfelelően, szabványos, vízmentes, oldható kültéri kötésekkel kell kötni. Beltéri kapcsolót, vagy vezérlést tilos kültérbe szerelni.