Kevés olyan árnyékoló létezik, ami olyan sokat tud, mint a panelfüggöny. Az árnyékolás csak az egyik funkció, amit egy lapfüggönynek adhat a tulajdonosa.

A panelfüggöny az árnyékoláson kívül ugyanis még egyéb feladatok betöltésére is kiválóan alkalmas. Ez a típusú árnyékoló függönypanelekből áll, ami azt jelenti, feszített textil lapok alkotják az üveg felületek előtt a függönyt. A textil feszességét a panelek alul és felül elhelyezett merevítése biztosítja. A panelek síneken futnak, egy vagy több sínt is el lehet helyezni egymással párhuzamosan. A sínek száma, a panelfüggöny lapjainak elhelyezése izgalmas látványt nyújt és egyben minimalista árnyékolással látja el az ablakokat, üvegajtókat.

Ugyanezt a kialakítást lehet térelválasztóként is alkalmazni a panelfüggöny lapjaival. Gondoljunk csak a gardróbra. Egy gardróbszoba vagy egy nyitott gardrób kaphat ízléses takarást az egyszerűen felszerelhető panelek felhasználásával.

A panelfüggöny, mint térelválasztó, hasonlóan dekoratív, mintha a paneleket az ablak elé lógatná a tulajdonos. Egyszerre kaphat helyet a feszített textil az üveg és a gardrób előtt is. A térelválasztás esztétikus módja a panelek felszerelése, mert a textil szinte bármilyen anyagú és színű, mintájú lehet. Válasszon a teret színesebbé, egységesebbé vagy hangulatosabbá tevő textilt készre varrva vagy egyedileg készíttetve! A textil mellett természetes anyagot vagy műanyagot is kaphat a panel.

A panelek tépőzárral rögzíthetőek a sínekre, ezért nem okoz gondot onnan eltávolítani őket, ha mosásra szorulnak vagy le szeretné cserélni azokat újabbakra. Nem csak a cseréje és a tisztítása, a panel mozgatása is könnyű. Térelválasztóként csak síkban kell áthelyezni a lapokat, ezért nem foglalnak el sok helyet. A gardróbot védi a portól, a kényesebb anyagokat a napfény káros hatásától. Ha nincs rá szükség, akkor félre lehet húzni egyet vagy az összeset, nyom nélkül eltávolítani, ha a térelválasztás már nem aktuális.

A panelfüggöny árnyékoláshoz és térelválasztáshoz is használható, az első lépés a textilek kiválasztása.